A szükséges hozzávalók 4 fő részére:
1 fej fehér, 1 fej vöröskáposzta, 1 kiskanál só, 2 - 3 alma, fél citrom leve, 1 kg uborka, 1 / 2 kg zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 3 dkg cukor, 3 deci borecet, 2 tojás sárgája, 2 deci olajból készült majonéz, vagy tartármártás, 2 - 3 db érett paradicsom, 2 db keményre főzött tojás, 1 - 2 db apró savanyú uborka. |
|
Az elkészítés menete: Az 1 fej fehér- és 1 fej vöröskáposztát külön - külön finomra vágjuk, levelenként besodorva, a vastag ereket kivágva. Sósvízzel leforrázzuk és befedve kihűlni hagyjuk. Apró kis kockákra vágjuk az almát és citromos vízben félre tesszük. Az uborkát meghámozzuk és meggyalulva finomra, besózzuk. Télen egy kiló vizes uborkát szeletelünk helyette vékonyan. Nyáron a 1 / 2 kiló zöldpaprikát is vékony karikákra vágjuk és sós vízzel forrázzuk, hogy szép zöld maradjon. A káposztákat külön jól kinyomjuk. Az uborkát és zöldpaprikát szintén. A fehérkáposztával összekeverjük az uborkát és forralt, cukros borecettel leforrázzuk. Belekeverjük a zöldpaprikát, az almát és a vékonyra szeletel vöröshagymát. Az ilyen módon előre elkészített vegyes salátát tálra halmozzuk kúpalakban, és leöntjük jó sűrű majonézzel. A káposztasaláta ne legyen leveses már akkor, hanem lecsurgatva halmozzuk fel. Ha a majonéz rá van öntve, koszorúalakban felrakjuk a piros káposztasalátát, szintén cukros ecettel készítve. A majonéz tetejét díszítsük vékonyra metélt zöldpaprikával, vékony paradicsom szeletekkel, néhány főtt tojásgerezddel és télen apró, kicsi savanyú uborkával. Igen szép és kitűnő saláta. Jó étvágyat! Eddig 1640 alkalommal tekintették meg ezt a receptet. |